Juryleden De Bronzen Uil 2021


Jos Geysels

Yasmine Allas

 Majida Bellal

Sylvain Peeters

Wim Van Gelder

 Sofie Vandamme

Marnix Verplancke

BronzenUil-3.jpg
 
https___static.gva.be_Assets_Images_Uplo

Voorzitter Jos Geysels

Jos Geysels was Belgisch politicus en is Minister van Staat. Na zijn politieke carrière zette hij zich in voor de Letteren en ontwikkelingssamenwerking. Zo was hij voorzitter van Boek.be, 11.11.11 en Literatuur Vlaanderen. Hij is nog voorzitter van de Decenniumdoelen.

 
573c4_126565_Allas_Yasmine.jpg

Yasmine Allas

Yasmine Allas verliet op jonge leeftijd haar geboorteland Somalië en kwam in 1987 in Nederland terecht. Ze volgde een toneelopleiding, acteerde bij verschillende gezelschappen en trad op met een soloprogramma.     


Ze schreef verschillende romans (Idil, een meisje, De generaal met de zes vingers, De blauwe kamerEen nagelaten verhaal, …) en schrijft geregeld essays en opiniestukken over de multiculturele samenleving, onder meer in de Volkskrant

 
undefined (1).jpg

Majida Bellal

Majida Bellal is medewerker digitalisering bij Permeke, de bibliotheek van de Stad Antwerpen. Zij is lid van de algemene vergadering van de Stichting Lezen Vlaanderen en werkte voorheen in het vormingswerk bij organisaties zoals Vorming+, Bond zonder Naam en Bindus vzw.


Zij presenteert, modereert en is gepassioneerd door literatuur.

 
foto-Sylvain-Peeters.jpg

Sylvain Peeters

Sylvain Peeters heeft tot 2007 gewerkt bij de BRT, de huidige VRT. Daarna was hij bij de Vlaamse opera overgangsmanager tussen Marc Clémeur en Aviel Cahn. Hij is vooral bekend om zijn vrijzinnige engagementen.


Zo is Peeters al lang actief als bestuurder in verschillende vrijzinnige verenigingen. Van 2003 tot 2012 was hij voorzitter van het Willemsfonds.


Onder zijn voorzitterschap zag De Bronzen Uil trouwens het levenslicht. Nadien was hij zes jaar lang voorzitter van deMens.nu. In zijn vrije tijd leest Peeters enorm veel boeken.

 
Wim-van-Gelder.jpg

Wim Van Gelder

Wim Van Gelder is een oud-politicus, die van 1992 tot 2007 Commissaris van de Koningin in de provincie Zeeland was.


Van Gelder begon zijn loopbaan als econoom bij een onderzoeksinstituut op het gebied van maritiem vervoer. Hij was een aantal jaren voorzitter van de jury voor de Zeeuwse Boekenprijs en is momenteel voorzitter van het A-NV.

 
2972841.jpg

Sofie Vandamme

Sofie Vandamme is expert in het kruispunt tussen literatuur, kunsten en de wetenschappen.


Ze is oprichtster van De Letterie, een plek in Oostende waar auteurs literatuur en verbeelding de vrije loop kunnen laten gaan. Ze was verbonden aan het KASK waar ze onder meer Studium Generale coördineerde.

 
MARNIX-1.jpg

Marnix Verplancke

Marnix Verplancke is freelancejournalist met expertise in literatuur, filosofie en wetenschappen. Zijn artikels verschijnen op dit moment vooral in Knack, De Morgen en Trouw.


Daarnaast is hij een veelgevraagd jurylid. Naast zijn werk voor De Bronzen Uil, is hij ook jurylid voor Socratesprijs en de jongerenwedstrijd Write Now!


In het verleden maakte hij radioprogramma’s voor Radio 3 (het huidige Klara).