1633970735384.jfif

Vlaamse Caro Van Thuyne wint De Bronzen Uil 2021, 

de Nederlandse Sholeh Rezazadeh wint de Publieksprijs.

Publicatiedatum: 09/10/2021

Na het lezen van 39 ingediende romans blijkt 2021 een kwalitatief sterk jaar te zijn met veel heerlijk jong geweld. De jury koos uit deze debuutromans de volgende shortlist :

Simone Atangana Bekono met Confrontaties (Lebowski)

Amarylis De Gryse met Varkensribben (Prometheus)

Tobi Lakmaker met De geschiedenis van mijn seksualiteit (Das Mag)

Vincent Merjenbergen met De grijzen (Atlas Contact)

Sholeh Rezazadeh met De hemel is altijd paars (Ambo | Anthos)

Caro Van Thuyne met Lijn van wee en wens (Koppernik)


De jury was onder de indruk van deze boeken die de smalle strook bewandelen tussen het hart en de harde wereld, tussen de droom van vrijheid en de soms verstikkende realiteit, de dunne lijn tussen volhouden en opgeven. Iedereen zoekt een manier om hun zinnen te bevrijden en een eigen plek te vinden, verlies achter zich te laten, de toekomst vrij te stellen en een eigen stem te vinden.


Vooral bij één boek werd de jury bekoord  door de  authentieke  weergave van een eigenzinnige zoektocht van een mens die terug betekenis wil vinden in het leven.


De Bronzen Uil 2021 gaat naar een debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt. Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik.


Het bronzen beeldje en de cheque van 10.000 euro gingen enkele uren geleden naar 'Lijn van wee en wens (Koppernik), het meanderend debuut van de Vlaamse Caro Van Thuyne. De hoofdprijs werd overhandigd door Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams parlementslid Stephanie D'Hose (Open Vld).


Het Belgisch-Nederlandse publiek had daarentegen een andere favoriet en bekroonde 'De hemel is altijd paars' (Ambo Anthos), de poëtische debuutroman van de Nederlandse Sholeh Rezazadeh, met de Publieksprijs. Deze prijs werd uitgereikt door het lokale leesplatform Gent Leest en Stephanie D'Hose.


Waar tot vorige jaren enkel online kon gestemd worden, bereikten we nu via verschillende kanalen het publiek. Namelijk via leesclubs, boekhandels. En onze partner 'Gent Leest'. Ook internationaliseerden we onze werking door onze samenwerking met het Algemeen-Nederlands Verbond en een uitbreiding van onze juryleden, aldus nationaal bestuursvoorzitter van het Willemfonds Amand Dewaele.