top of page

Nieuws

Foto_shortlist_2023.jpg

Shortlist 2023

Publicatiedatum: 17/08/2023

Het Algemeen-Nederlands Verbond en het Willemsfonds kondigen de shortlist van De Bronzen Uil 2023 aan. De achtkoppige  jury, met uitgelezen Peter Van den Eede als voorzitter, selecteerde de volgende zes Nederlandstalige debuutromans:


De genomineerden voor De Bronzen Uil 2023 zijn:


Citroeninkt (Maral Noshad Sharifi, Prometheus)

Noshad Sharifi schetst met haar debuutroman op treffende wijze een pijnlijke waarheid: je kunt je land achterlaten, maar je trauma’s niet.


De beesten (Gijs Wilbrink, De Bezige Bij)

Bijna een decennium na “Woesten” een Nederlandse opvolger, ook over een oorlog maar met motoren. Voortdurende perspectiefwissels, een handvol hoofdrolspelers, met ruige en expressieve karakters. Alles om in één ruk uit te lezen, en dagenlang nog te herkauwen.De Randen (Angelo Tijssens, Borgerhoff & Lamberigts)

Een scherp en indringend liefdesverhaal in een uitgepuurde stijl. Tijssens plaatst in dit prachtig debuut pijn en hoop gracieus naast elkaar.


Peninsula (Lieven Stoefs, Pelckmans)

Een elegante roman in loepzuivere taal die vier generaties liefde en wanhoop behelst. Overrompelend mooi debuut van een beloftevol en ingenieus talent.


Tussen morgenzee en avondland (Ramy El-Dardiry, Querido)

Een caleidoscopische inkijk in de twijfel van een migrant die wil wortelen in Europa maar wiens geboorteplek Alexandrië hem niet zomaar loslaat.


Weerlicht (Jante Wortel, Das Mag)

Het talent van Jante Wortel spat van de bladzijden met aansprekende dialogen, originele beeldspraken, herinneringen en dagboekfragmenten, waarin zij laat zien hoe de eetstoornis van de ik-verteller de dynamiek van het gezinsleven overheerst.


Deze talentvolle auteurs hebben met hun unieke literaire stemmen en meeslepende verhalen indruk gemaakt op de jury van De Bronzen Uil 2023. Hun schrijfsels bevatten een scala aan thema's, stijlen en perspectieven, die de diversiteit en rijkdom van de hedendaagse literatuur weerspiegelen.


De Bronzen Uil 2023 wordt uitgereikt in de Minardschouwburg te Gent op zaterdag 25 november ter gelegenheid van Het Betere Boek.


Dankzij de samenwerking met Vlaams-Nederlands tijdschrift de lage landen heeft De Bronzen Uil een primeur. Bezoekers van Het Betere Boek krijgen de exclusieve kans om de eerste keer live ‘De Eerste Keer’ bij te wonen. Journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe van deze podcastserie praten met de genomineerden over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.


Lezersprijs


Vanaf nu t.e.m. 22 november kan er ook gestemd worden voor de Lezersprijs. Leesplatformen Antwerpen-, Brugge-, Gent-, Leuven Leest en het ANV organiseren zelf een lezersjury. Het grote publiek kan zijn stem uitbrengen via debronzenuil.eu/doe-mee.


Het Betere Boek


Voor degenen die hun literaire dorst willen lessen, biedt de namiddag van dezelfde dag de gelegenheid om de auteurs apart te zien schitteren. Zij zullen het programma van Het Betere Boek in Bibliotheek De Krook vormen, waar ze hun inzichten en creatieve processen zullen delen met het publiek. De ticketverkoop van dit literair festival start op 4 september. Meer info vind je op hetbetereboek.be.

Catchlight_be_1N17976.jpg

Lisa Weeda wint De Bronzen Uil 2022

Publicatiedatum: 11/12/2022

De Bronzen Uil is de literaire prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman en is een initiatief van het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV).


Na het lezen van 70 ingediende romans blijkt ook 2022 weer een kwalitatief sterk jaar te zijn. Hieruit selecteerde de jury, bestaande uit Anneleen Van Offel, Majida Bellal, Sofie Vandamme, Sylvain Peeters, Wim van Gelder, Yasmine Allas onder voorzitterschap van Jos Geysels volgende shortlist:

  • Anna van der Kruis met 821 mensen die ertoe doen bij Orlando

  • Lisa Weeda met Aleksandra bij De Bezige Bij

  • Paul Verrept met Brandingen bij Koppernik

  • Frouke Arns met De gelijktijdigheid der dingen bij Arbeiderspers

  • Nikki Dekker met Diepdiepblauw bij De Bezige Bij

  • Tülin Erkan met Honingeter bij Pelckmans


Het viel de jury op hoe deze auteurs in een vernieuwende structuur relevante verhalen brengen die ingebed zijn in de soms harde realiteit, in het nu. De auteurs zijn niet wereldvreemd, maar hun verbeeldingskracht maakt die  bevreemdende wereld begrijpelijker en toegankelijker. Hierdoor creëren ze een breder venster dat de lezer meer uitzicht geeft en daardoor die werkelijkheid meer hanteerbaar maakt.

Opmerkelijk is een groeiende traditie van jonge auteurs die zich inspireren door hun roots zonder de beperking van de nostalgie maar wel als een zoektocht naar een eigen plaats en positie in de wereld.

De Bronzen Uil gaat naar een overtuigend en krachtig debuut waarin aan de hand van een familie de tragiek van een heel land, en bij uitbreiding van de hele wereld, inzichtelijk gemaakt wordt.


De jury is gefascineerd door de literair zorgvuldige wijze waarop de kleine en grote geschiedenis met elkaar worden verbonden, waarin de harde realiteit contrasteert met het surrealistisch universum. Fictie en magie tuimelen spannend door de tijd. Het is een ode aan de opstand van de verbeelding tegen het cynisme van de macht.


De Bronzen Uil 2022 en cheque t.w.v. 10.000 euro gaat naar Aleksandra van Lisa Weeda, uitgegeven door De Bezige Bij.

Het algemeen publiek en de lezersjury's van Antwerpen Leest, het Algemeen Nederlands Verbond, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest stemden voor de Lezersprijs op Frouke Arns' 'De gelijktijdigheid der dingen' (Arbeiderspers). Arns ontving een kunstwerk.

Sabam for Culture draagt maar wat graag bij aan initiatieven die literaire auteurs van bij ons in de schijnwerpers plaatsen en debuterend schrijftalent een platform bieden. Om die reden kunnen Het Willemsfonds en het Algemeen Nederlands Verbond rekenen op onze onvoorwaardelijke steun voor het literaire festival Het Betere Boek én de uitreiking van De Bronzen Uil.” zegt Maud Van de Velde, hoofd Woord & Beeld van auteursvereniging Sabam.


Meer info verschijnt binnenkort op de websites hetbetereboek.be  en debronzenuil.eu.

De prijsuitreiking met Vlaamse Gebarentaal is terug te zien op:

https://vimeo.com/viernulvier/download/778782258/6615910ea1

© Vincent Van Wesemael (Catchlight Photography!)

Shortlist De Bronzen Uil 2022_FB_IG (1).png

Programma uitreiking De Bronzen Uil 2022 bekend!

Publicatiedatum: 06/12/2022

Nog vier nachten slapen en dan weten we na maandenlange voorbereiding welke debuutroman aanspraak zal maken op De Bronzen Uil 2022.

Jurylid en schrijfster Anneleen Van Offel praat de uitreiking aan elkaar. Gedurende een uur lang geeft deze ceremonie een inkijk in wat er reilt en zeilt in ons literair veld. 


Seppe Decubber en Lise Delabie (winnaars VLOED #1) geven een korte voordracht van hun nieuw werk. Daphnee, Gheraisa en Astrid (leerlingen van het KA Antwerpen) wisselen hun ideeën uit over leesbevordering bij jongeren.

Verder vertellen enkele stadslezers van Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven Leest hoe het is om deel uit te maken van de eerste lezersjury. Na de uitreiking van de Lezersprijs 2022, neemt juryvoorzitter Jos Geysels het woord.

Na de uitreiking van het bronzen beeldje en de cheque t.w.v. 10.000 euro en het slotwoord van de winnaar is iedereen van harte welkom in het café van de Vooruit.

317884219_5209913575776897_5385200331140973377_n.jpg

'Diepdiepblauw' en 'Honingeter' op longlist de Boon 2023

Publicatiedatum: 02/12/2022

"Op onze longlist staan zowel jonge debutanten als gevestigde waarden, die een mengeling brengen van fictie, persoonlijke verhalen en essayistische non-fictie. Opvallend is de aandacht voor prangende maatschappelijke kwesties" - Joke van Leeuwen.

Twee van de genoemde jonge debutanten pronken ook op onze shortlist. Proficiat aan Nikki Dekker, (Diepdiepblauw, De Bezige Bij) en Tülin Erkan (Honingeter, Pelckmans).

Midden januari wordt bekendgemaakt of 'Diepdiepblauw' en 'Honingeter' het gehaald hebben tot de shortlist.

Wij wachten eerst vol spanning af naar de uitreiking van De Bronzen Uil 2022.

betere boek affiche 1080x1080.png

Programma Het Betere Boek 2022 compleet!

Publicatiedatum: 25/11/2022

Dit jaar vindt het literaire festival Het Betere Boek plaats op 10 december. In hartje Gent opent Bibliotheek De Krook haar deuren voor een verrassend veelzijdig programma. Anna, Frouke, Lisa, Nikki, Paul en Tülin verwelkomen je daar voor een dag vol literaire kwaliteit.

Onze zes laureaten kregen elk carte blanche om hun Nederlandstalige debuutroman artistiek tot leven te brengen. Festivaldeelnemers krijgen zo de kans om niet alleen de mens achter de auteurs te zien, maar ook openlijk met hen in dialoog te treden.

betereboek affichebeeld_hr (2).jpg

Tickets voor Het Betere Boek 2022 zijn te koop!

Publicatiedatum: 24/10/2022

Het Betere Boek nadert met rasse schreden. Zaterdag 10 december opent Bibliotheek De Krook zijn deuren voor een namiddag literaire topkwaliteit. De zes laureaten van De Bronzen Uil 2022 kregen elk carte blanche om hun Nederlandstalige debuutromans artistiek tot leven te laten brengen.


De laureaten zijn Anna van der KruisFrouke ArnsLisa WeedaNikki DekkerPaul Verrept en Tülin Erkan. Bezoekers krijgen zo de kans om niet alleen de mens achter de auteurs te zien, maar ook openlijk met hun in dialoog te treden.


’s Avonds maken ze hun opwachting voor de uitreiking van De Bronzen Uil. De uitreiking gaat door in de Theaterzaal van de Vooruit. Deelname zit inbegrepen in jouw festivalticket.


Meer info over de programmatie en het tijdschema volgen snel.

Shortlist

Shortlist De Bronzen Uil 2022 bekend!

Publicatiedatum: 19/09/2022

De Bronzen Uil streeft ernaar om via Nederlandstalige literatuur mensen tot inzicht te brengen en op een andere manier naar de wereld rondom zich te laten kijken.

Het afgelopen jaar ontvingen het ANV en het Willemsfonds maar liefst 70 debuten. Naar goede gewoonte wedijveren slechts zes debuten voor de cheque t.w.v. 10.000 euro en een schrijfresidentie (met dank aan Sabam For Culture).


De jury bestaande uit Anneleen Van Offel, Majida Bellal, Sofie Vandamme,
Sylvain Peeters, Wim Van Gelder en Yasmine Allas selecteerde dit jaar, voor de laatste keer onder het voorzitterschap van Jos Geysels, de volgende zes debuten:

821 mensen die er ook toe doen – Anna van der Kruis – Orlando

Aleksandra – Lisa Weeda – De Bezige Bij

Brandingen – Paul Verrept – Koppernik

De gelijktijdigheid der dingen – Frouke Arns – Arbeiderspers

Diepdiepblauw – Nikki Dekker – De Bezige Bij

Honingeter – Tülin Erkan – Pelckmans

De winnaar van De Bronzen Uil 2022 wordt bekendgemaakt op Het Betere Boek. In aanloop naar het festival krijgt elke debutant de mogelijkheid om het dagprogramma samen te stellen. Het Betere Boek gaat dit jaar door op zaterdag 10 december in De Krook-Gent van 14:00 tot 18:00.


De uitreiking van De Bronzen Uil is om 18u in de Vooruit (Theaterzaal). Nieuw dit jaar is dat de Publieksprijs verandert naar de Lezersprijs. Naast de onafhankelijke vakjury buigen ook de lezersjury's van Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest, Leuven Leest en het ANV zich over de shortlist.


Het publiek kan zijn/haar favoriet kiezen via het formulier.


De ticketverkoop van Het Betere Boek 2022 start op 24 oktober.

WhatsApp-Image-2022-02-18-at-9.34.53-AM-768x1024.jpeg

Lezersbijeenkomsten 'Wachter op de morgen'

Publicatiedatum: 28/03/2022

'Wachter op de morgen', de tweede roman van Machteld Siegmann, verscheen op 17 februari. 

Met haar debuut 'De kaalvreter' won ze zowel De Bronzen Uil 2020 als de Publieksprijs. Samen met voormalig jurylid Marnix Verplancke ging ze in het najaar van 2021 op tournee door Vlaanderen en Nederland.

Tussen 6 april en 9 september doet ze met 'Wachter op de morgen' voorlopig een select aantal Nederlandse boekhandels aan.

6 april: Bredero Boeken, Santpoort-Noord
8 april: Boekhandel De Vries, Zierikzee
​9 april: CLO-Byblosliteratuurdag Gouda
​10 april: Libris Venstra Amstelveen
​9 september: Betje Wolff Museum, Middenbeemster

43426749_1890978147651169_7718824007855767552_n.jpg

De Bronzen Uil 2022 gaat door op zaterdag 10 december!

Publicatiedatum: 10/01/2022

In tegenstelling tot vorig jaar gaat De Bronzen Uil 2022 door in december en dat op zaterdag 10 december!

Ook dit jaar is de prijs de slotceremonie van Het Betere Boek. De prijs wordt 's avonds uitgereikt in de theaterzaal van het Lakenmetershuis. Overdag kan je in Bibliotheek De Krook komen genieten van het beste uit de hedendaagse literatuur.

Het Willemsfonds Vzw en het ANV wijzigen hun concept niet. Nieuw dit jaar is dat jurylid Marnix Verplancke wordt vervangen door auteur Anneleen Van Offel.

Anneleen Van Offel (°1991) debuteerde in februari 2020 met ‘Hier is alles veilig’ bij Lebowski. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften, schreef gastcolumns voor De Standaard en De Morgen en maakt deel uit van de redactie van Deus Ex Machina.

Van 2019 tot 2022 is ze de Letterzetter van Kortrijk, een alternatieve invulling van het stadsdichterschap waarin ze de mentorrol opneemt van een collectief jonge kunstenaars, het Memento Woordfestival cureert en literaire evenementen opzet in de stad.


Meer info over de ticketverkoop van Het Betere Boek en verdere praktische info volgen snel.

1633970735384.jfif

Vlaamse Caro Van Thuyne wint De Bronzen Uil 2021, 

de Nederlandse Sholeh Rezazadeh wint de Publieksprijs.

Publicatiedatum: 09/10/2021

Na het lezen van 39 ingediende romans blijkt 2021 een kwalitatief sterk jaar te zijn met veel heerlijk jong geweld. De jury koos uit deze debuutromans de volgende shortlist :

Simone Atangana Bekono met Confrontaties (Lebowski)

Amarylis De Gryse met Varkensribben (Prometheus)

Tobi Lakmaker met De geschiedenis van mijn seksualiteit (Das Mag)

Vincent Merjenbergen met De grijzen (Atlas Contact)

Sholeh Rezazadeh met De hemel is altijd paars (Ambo | Anthos)

Caro Van Thuyne met Lijn van wee en wens (Koppernik)


De jury was onder de indruk van deze boeken die de smalle strook bewandelen tussen het hart en de harde wereld, tussen de droom van vrijheid en de soms verstikkende realiteit, de dunne lijn tussen volhouden en opgeven. Iedereen zoekt een manier om hun zinnen te bevrijden en een eigen plek te vinden, verlies achter zich te laten, de toekomst vrij te stellen en een eigen stem te vinden.


Vooral bij één boek werd de jury bekoord  door de  authentieke  weergave van een eigenzinnige zoektocht van een mens die terug betekenis wil vinden in het leven.


De Bronzen Uil 2021 gaat naar een debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt. Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik.


Het bronzen beeldje en de cheque van 10.000 euro gingen enkele uren geleden naar 'Lijn van wee en wens (Koppernik), het meanderend debuut van de Vlaamse Caro Van Thuyne. De hoofdprijs werd overhandigd door Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams parlementslid Stephanie D'Hose (Open Vld).


Het Belgisch-Nederlandse publiek had daarentegen een andere favoriet en bekroonde 'De hemel is altijd paars' (Ambo Anthos), de poëtische debuutroman van de Nederlandse Sholeh Rezazadeh, met de Publieksprijs. Deze prijs werd uitgereikt door het lokale leesplatform Gent Leest en Stephanie D'Hose.


Waar tot vorige jaren enkel online kon gestemd worden, bereikten we nu via verschillende kanalen het publiek. Namelijk via leesclubs, boekhandels. En onze partner 'Gent Leest'. Ook internationaliseerden we onze werking door onze samenwerking met het Algemeen-Nederlands Verbond en een uitbreiding van onze juryleden, aldus nationaal bestuursvoorzitter van het Willemfonds Amand Dewaele.

Affiche_volledig_website_edited.jpg

Bekendmaking programma Het Betere Boek 'Bevrijd de Zinnen'

Publicatiedatum: 07/09/2021

Op zondag 29 augustus gaven Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân (de curatoren van Het Betere Boek 2021) de aftrap van 'Bevrijd de Zinnen' tijdens een literaire wandeling, die een selecte groep van enthousiastelingen voerde van Bibliotheek De Krook naar het Geuzenhuis.


Sindsdien zijn de voorbereidingen van  het festivalgebeuren in een stroomversnelling gekomen. Onze zes debutanten maken vanaf nu officieel deel uit van de programmatie. Zij mogen zich klaarmaken voor de ceremoniële uitreiking in de oudste en mooiste stadschouwburg van Gent.

De Minard alias Het Plein van de Vrijheid is de centrale as van het festivalgebeuren. Om 13u verwelkomen de curatoren daar het publiek en belichten ze vanuit hun curatorschap het thema. De openingsceremonie wordt gelivestreamd en live vertaald door een tolk Vlaamse Gebarentaal.

Daarna gaan de bekroonde romanschrijver Arnon Grunberg en Marek Šindelka, de grootste Tsjechische literaire belofte van zijn generatie, anderhalf uur lang in dialoog over hun eigenzinnige visies op ‘Bevrijd de Zinnen’.

Wanneer omstreeks halfzes ‘s avonds de laatste debatten op hun einde lopen, sluiten we om 18u de festiviteiten af met de uitreiking (*) van De Bronzen Uil 2021, dé Nederlandstalige literaire debuutprijs. Wie treedt er in de voetsporen van Machteld Siegmann? En wie wint de Publieksprijs?

De plechtigheden van De Bronzen Uil-uitreiking worden gehouden door juryleden Marnix Verplancke & Jos GeyselsWillemsfonds-directeur Mattias De Vuyst, Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld), Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) en Gent Leest.

(*) Opgelet: dit jaar is de uitreiking van De Bronzen Uil wegens corona exclusief toegankelijk voor tickethouders van Het Betere Boek.

shortlist_DBU_beeld_edited.jpg

4 Nederlanders en 2 Vlamingen op de shortlist van 2021

Publicatiedatum: 29/08/2021

Dit jaar ontving de  Nederlands-Vlaamse en onafhankelijke jury, o.l.v. voorzitter Jos Geysels, maar liefst 41 inzendingen. Na maandenlang overleg tussen de zeven juryleden is er beslist dat onderstaande zes debutanten zich mogen opmaken voor de uitreiking van 9 oktober.


Ook dit jaar is De Bronzen Uil het ceremoniële slotstuk van Het Betere Boek (*) dat plaatsvindt in Minard. De plechtigheden worden gehouden door juryleden Marnix Verplancke & Jos GeyselsWillemsfonds-directeur Mattias De Vuyst, Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams Parlementslid Stephanie D'Hose (Open Vld).

De zes debuten die in aanmerking komen voor het bronzen beeld en de cheque t.w.v. 10.000 euro zijn 'Confrontaties' van Simone Atangana Bekono, 'Varkensribben' van Amarylis De Gryse, 'De geschiedenis van mijn seksualiteit' van Tobi Lakmaker (hij/hem), 'De grijzen' van Vincent Merjenberg, 'De hemel is altijd paars' van Sholeh Rezazadeh en 'Lijn van wee en wens' van Caro Van Thuyne.

(*) Opgelet: dit jaar is de uitreiking van De Bronzen Uil wegens corona exclusief toegankelijk voor tickethouders van Het Betere Boek.


De ticketverkoop van Het Betere Boek start maandag 30 augustus om 10u via Voo?uit. Een dagpas kost 20 euro (incl. servicekosten) en verschaft je toegang tot alle festivallocaties: Minard, Voo?uit, De Krook, Geuzenhuis en Liberas. Het programma wordt in de loop van de komende weken stapsgewijs bekendgemaakt.

A snowy owl in the wintery landscape of Alberta, Canada photographed in -35 degree temperatures_edit

Stem op je favoriete debuut voor 7 oktober 2021 en maak kans op een boekenpakket.

Publicatiedatum: 28/08/2021

De Bronzen Uil is de Nederlands-Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut en wordt uitgereikt door het Willemsfonds en het ANV – vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking. Naast de vakjuryprijs is er de publieksprijs.


Beide winnaars gaan samen op tournee langs boekhandels en bibliotheken in Nederland en Vlaanderen. Stemmen op je favoriet voor de publieksprijs kan vanaf 29 augustus 2021.


Bekendmaking genomineerden voor de publieksprijs.

Op 29 augustus 2021 worden de zes genomineerde titels voor de publieksprijs van De Bronzen Uil bekend gemaakt. Dan gaan ook op meerdere websites stemplatforms open waarop lezers kunnen stemmen op hun favoriet.


De verschillende stemplatforms staan garant voor grotere objectiviteit omdat ze elk een eigen aandeel in het aantal stemmen hebben.


Stem op je favoriete debuut voor 7 oktober 2021.

Op www.anv.nl kunnen Nederlandse lezers bij bibliotheken & leesgroepen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs van De Bronzen Uil. Belgische lezers kunnen dat via onderstaande knop of bovenaan in de menusectie.


Bekendmaking winnaars

Op zaterdag 9 oktober 2021 worden op het literair festival Het Betere Boek (een initiatief van Willemsfonds vzw) in Gent de winnaars bekend gemaakt.


Onder de deelnemers van de publieksstemmers worden meerdere boekenpakketten verloot.

Vrijwilliger-25.jpg

Ontdek in première de shortlist van DBU 2021 op zondag 29 augustus!

Publicatiedatum: 25/08/2021

Naar goede gewoonte is ook dit jaar De Bronzen Uil het ceremoniële sluitstuk van literatuurfestival Het Betere Boek dat doorgaat op zaterdag 9 oktober. Het thema van de elfde editie is ‘Bevrijd de Zinnen’. Om dit thema naar een hoog elan te brengen, duidde zakelijk coördinator Pascal Nicolas van Willemsfonds vzw twee curatoren aan die gezamenlijk het thema zullen invullen.

De curatoren zijn de jonge auteur Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân, directeur van het Nomadisch Kunstencentrum Moussem.


Beide curatoren kenden elkaar voordien nauwelijks. Na een spontane brainstormsessie kozen ze er samen voor om de slagzin ‘Bevrijd de Zinnen’ te vertalen naar de vrijheid van denken, de moeder van alle vrijheden ofte de essentie van het mens-zijn. Met andere woorden zijn de concepten ‘vrijheid’ en ‘bevrijding’ de rode draad van gans het festivalthema.

Alvorens Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân de zinnen gaan bevrijden, nemen ze je eerst op wandeltocht door acht unieke locaties in het centrum van Gent. Tijdens deze literaire wandeling van 29 augustus onthullen de curatoren stapje per stapje de grondslagen van het thema Bevrijd de Zinnen.

De wandeling start om 14u stipt aan Bibliotheek De Krook. Daar maakt Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) de shortlist van De Bronzen Uil bekend. Wie er dus in de voetsporen zal treden van onder andere Machteld Siegmann, Lize Spit en Roderik Six ontdek je in première tijdens de geleide wandeling van Het Betere Boek! 

Inschrijvingen en algemene info vind je hier.

bottom of page