Nieuws

1633970735384.jfif

Vlaamse Caro Van Thuyne wint De Bronzen Uil 2021, 

de Nederlandse Sholeh Rezazadeh wint de Publieksprijs.

Publicatiedatum: 09/10/2021

Na het lezen van 39 ingediende romans blijkt 2021 een kwalitatief sterk jaar te zijn met veel heerlijk jong geweld. De jury koos uit deze debuutromans de volgende shortlist :

Simone Atangana Bekono met Confrontaties (Lebowski)

Amarylis De Gryse met Varkensribben (Prometheus)

Tobi Lakmaker met De geschiedenis van mijn seksualiteit (Das Mag)

Vincent Merjenbergen met De grijzen (Atlas Contact)

Sholeh Rezazadeh met De hemel is altijd paars (Ambo | Anthos)

Caro Van Thuyne met Lijn van wee en wens (Koppernik)


De jury was onder de indruk van deze boeken die de smalle strook bewandelen tussen het hart en de harde wereld, tussen de droom van vrijheid en de soms verstikkende realiteit, de dunne lijn tussen volhouden en opgeven. Iedereen zoekt een manier om hun zinnen te bevrijden en een eigen plek te vinden, verlies achter zich te laten, de toekomst vrij te stellen en een eigen stem te vinden.


Vooral bij één boek werd de jury bekoord  door de  authentieke  weergave van een eigenzinnige zoektocht van een mens die terug betekenis wil vinden in het leven.


De Bronzen Uil 2021 gaat naar een debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt. Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik.


Het bronzen beeldje en de cheque van 10.000 euro gingen enkele uren geleden naar 'Lijn van wee en wens (Koppernik), het meanderend debuut van de Vlaamse Caro Van Thuyne. De hoofdprijs werd overhandigd door Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams parlementslid Stephanie D'Hose (Open Vld).


Het Belgisch-Nederlandse publiek had daarentegen een andere favoriet en bekroonde 'De hemel is altijd paars' (Ambo Anthos), de poëtische debuutroman van de Nederlandse Sholeh Rezazadeh, met de Publieksprijs. Deze prijs werd uitgereikt door het lokale leesplatform Gent Leest en Stephanie D'Hose.


Waar tot vorige jaren enkel online kon gestemd worden, bereikten we nu via verschillende kanalen het publiek. Namelijk via leesclubs, boekhandels. En onze partner 'Gent Leest'. Ook internationaliseerden we onze werking door onze samenwerking met het Algemeen-Nederlands Verbond en een uitbreiding van onze juryleden, aldus nationaal bestuursvoorzitter van het Willemfonds Amand Dewaele.

Lijn van wee en wens
Affiche_volledig_website_edited.jpg

Bekendmaking programma Het Betere Boek 'Bevrijd de Zinnen'

Publicatiedatum: 07/09/2021

Op zondag 29 augustus gaven Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân (de curatoren van Het Betere Boek 2021) de aftrap van 'Bevrijd de Zinnen' tijdens een literaire wandeling, die een selecte groep van enthousiastelingen voerde van Bibliotheek De Krook naar het Geuzenhuis.


Sindsdien zijn de voorbereidingen van  het festivalgebeuren in een stroomversnelling gekomen. Onze zes debutanten maken vanaf nu officieel deel uit van de programmatie. Zij mogen zich klaarmaken voor de ceremoniële uitreiking in de oudste en mooiste stadschouwburg van Gent.

De Minard alias Het Plein van de Vrijheid is de centrale as van het festivalgebeuren. Om 13u verwelkomen de curatoren daar het publiek en belichten ze vanuit hun curatorschap het thema. De openingsceremonie wordt gelivestreamd en live vertaald door een tolk Vlaamse Gebarentaal.

Daarna gaan de bekroonde romanschrijver Arnon Grunberg en Marek Šindelka, de grootste Tsjechische literaire belofte van zijn generatie, anderhalf uur lang in dialoog over hun eigenzinnige visies op ‘Bevrijd de Zinnen’.

Wanneer omstreeks halfzes ‘s avonds de laatste debatten op hun einde lopen, sluiten we om 18u de festiviteiten af met de uitreiking (*) van De Bronzen Uil 2021, dé Nederlandstalige literaire debuutprijs. Wie treedt er in de voetsporen van Machteld Siegmann? En wie wint de Publieksprijs?

De plechtigheden van De Bronzen Uil-uitreiking worden gehouden door juryleden Marnix Verplancke & Jos GeyselsWillemsfonds-directeur Mattias De Vuyst, Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld), Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) en Gent Leest.

(*) Opgelet: dit jaar is de uitreiking van De Bronzen Uil wegens corona exclusief toegankelijk voor tickethouders van Het Betere Boek.

shortlist_DBU_beeld_edited.jpg

4 Nederlanders en 2 Vlamingen op de shortlist van 2021

Publicatiedatum: 29/08/2021

Dit jaar ontving de  Nederlands-Vlaamse en onafhankelijke jury, o.l.v. voorzitter Jos Geysels, maar liefst 41 inzendingen. Na maandenlang overleg tussen de zeven juryleden is er beslist dat onderstaande zes debutanten zich mogen opmaken voor de uitreiking van 9 oktober.


Ook dit jaar is De Bronzen Uil het ceremoniële slotstuk van Het Betere Boek (*) dat plaatsvindt in Minard. De plechtigheden worden gehouden door juryleden Marnix Verplancke & Jos GeyselsWillemsfonds-directeur Mattias De Vuyst, Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams Parlementslid Stephanie D'Hose (Open Vld).

De zes debuten die in aanmerking komen voor het bronzen beeld en de cheque t.w.v. 10.000 euro zijn 'Confrontaties' van Simone Atangana Bekono, 'Varkensribben' van Amarylis De Gryse, 'De geschiedenis van mijn seksualiteit' van Tobi Lakmaker (hij/hem), 'De grijzen' van Vincent Merjenberg, 'De hemel is altijd paars' van Sholeh Rezazadeh en 'Lijn van wee en wens' van Caro Van Thuyne.

(*) Opgelet: dit jaar is de uitreiking van De Bronzen Uil wegens corona exclusief toegankelijk voor tickethouders van Het Betere Boek.


De ticketverkoop van Het Betere Boek start maandag 30 augustus om 10u via Voo?uit. Een dagpas kost 20 euro (incl. servicekosten) en verschaft je toegang tot alle festivallocaties: Minard, Voo?uit, De Krook, Geuzenhuis en Liberas. Het programma wordt in de loop van de komende weken stapsgewijs bekendgemaakt.

A snowy owl in the wintery landscape of Alberta, Canada photographed in -35 degree temperatures_edit

Stem op je favoriete debuut voor 7 oktober 2021 en maak kans op een boekenpakket.

Publicatiedatum: 28/08/2021

De Bronzen Uil is de Nederlands-Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut en wordt uitgereikt door het Willemsfonds en het ANV – vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking. Naast de vakjuryprijs is er de publieksprijs.


Beide winnaars gaan samen op tournee langs boekhandels en bibliotheken in Nederland en Vlaanderen. Stemmen op je favoriet voor de publieksprijs kan vanaf 29 augustus 2021.


Bekendmaking genomineerden voor de publieksprijs.

Op 29 augustus 2021 worden de zes genomineerde titels voor de publieksprijs van De Bronzen Uil bekend gemaakt. Dan gaan ook op meerdere websites stemplatforms open waarop lezers kunnen stemmen op hun favoriet.


De verschillende stemplatforms staan garant voor grotere objectiviteit omdat ze elk een eigen aandeel in het aantal stemmen hebben.


Stem op je favoriete debuut voor 7 oktober 2021.

Op www.anv.nl kunnen Nederlandse lezers bij bibliotheken & leesgroepen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs van De Bronzen Uil. Belgische lezers kunnen dat via onderstaande knop of bovenaan in de menusectie.


Bekendmaking winnaars

Op zaterdag 9 oktober 2021 worden op het literair festival Het Betere Boek (een initiatief van Willemsfonds vzw) in Gent de winnaars bekend gemaakt.


Onder de deelnemers van de publieksstemmers worden meerdere boekenpakketten verloot.

Vrijwilliger-25.jpg

Ontdek in première de shortlist van DBU 2021 op zondag 29 augustus!

Publicatiedatum: 25/08/2021

Naar goede gewoonte is ook dit jaar De Bronzen Uil het ceremoniële sluitstuk van literatuurfestival Het Betere Boek dat doorgaat op zaterdag 9 oktober. Het thema van de elfde editie is ‘Bevrijd de Zinnen’. Om dit thema naar een hoog elan te brengen, duidde zakelijk coördinator Pascal Nicolas van Willemsfonds vzw twee curatoren aan die gezamenlijk het thema zullen invullen.

De curatoren zijn de jonge auteur Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân, directeur van het Nomadisch Kunstencentrum Moussem.


Beide curatoren kenden elkaar voordien nauwelijks. Na een spontane brainstormsessie kozen ze er samen voor om de slagzin ‘Bevrijd de Zinnen’ te vertalen naar de vrijheid van denken, de moeder van alle vrijheden ofte de essentie van het mens-zijn. Met andere woorden zijn de concepten ‘vrijheid’ en ‘bevrijding’ de rode draad van gans het festivalthema.

Alvorens Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân de zinnen gaan bevrijden, nemen ze je eerst op wandeltocht door acht unieke locaties in het centrum van Gent. Tijdens deze literaire wandeling van 29 augustus onthullen de curatoren stapje per stapje de grondslagen van het thema Bevrijd de Zinnen.

De wandeling start om 14u stipt aan Bibliotheek De Krook. Daar maakt Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) de shortlist van De Bronzen Uil bekend. Wie er dus in de voetsporen zal treden van onder andere Machteld Siegmann, Lize Spit en Roderik Six ontdek je in première tijdens de geleide wandeling van Het Betere Boek! 

Inschrijvingen en algemene info vind je hier.